Vesi on läbipaistev, maitsetu, lõhnatu ja värvitu keemiline element.
 Vesi on hädavajalik kõikide elusorganismide elutegevuseks, olles kalorite ja toitaineteta.

Üks kõige vähem tähelepanu saav jook maailmas. Olgugi, et meie elus püsimine veeta oleks võimatu, oleme pahatihti võtnud “vesi on kõigest vesi” seisukoha. Justkui pidades viimast ei millekski. Tegelikkuses on veel aga ääretult oluline roll. Alustuseks ei saaks me nautida ühtki oma lemmikutest jookidest ilma vee olemasoluta. Lisaks on veel ka oluline roll toidupaaringute tegemisel. Oled sa kunagi külastanud restorani, kus sarnaselt veinile on iga su roa juurde serveeritud ka sellega paaritatud vesi?
Ma ei hakka siinkohal süübima tõsiasja, et vesi oma olemuselt ei ole tegelikkuses täiesti maitsetu. Ega ka lihtsalt vesi. Vee degustatisoonide tegemine on alati ääretult lahe. Üks neist vähestest koolitustest, kus enamus osalejaid tuleb kohale ääretu skeptitsismiga, kuid lahkuvad positiivselt üllatununa. Koolitus ei ole liialt kulukas, sobitub ilusti ka hommikuse koosoleku kõrvale ning pakub hea arutluse võimaluse. Tõsi küll, mitte nii palju elevust tekitav kui näiteks champagne degust, kuid siiski omapärase võluga.
Proovi kodus järele. Vala välja 3 erinevat vett. Maitse neid sama loogika alusel nagu maitseksid veini. Märka erinevusi. Parim asja juures on, et sa ei pea isegi poodi 3 erinevat vett osta minema. Haara klaas kraanivett, jahuta klaasike keedetud vett ja serveeri kõrvale vaba valikuga pudelivesi. Juba ainuüksi see annab sulle parema ülevaate antud “maitsetust ja lõnatust” vedelikust.
Tulles toidupaaringu juurde on veel oluline roll suu puhastamisel ja maitsemeelte värskendamisel. Eriti oluliseks muutub vee ja toidu kooslus olukorras, kus vesi on ainus jook. Vee puhul on üks olulisemaid kaalukausse suutunne. Mullid haaravad siin juhtrolli. Veel on 5 erinevat alajaotust mullita kuni tugava mullini. Perrier veel on suured jõulised mullid, mis meenutavad suus ilutulestikku. Paaritades Perrier sushiga kaotad hõrgult delikaatse kalale omase maitse mullide taha ära ning elamus pole suurem asi. Kuid serveeri jõulised mullid rammusa või või koorekastmega, kus vesi aitab rasvasusest läbi lõigata ning muudab elamuse meeldivamaks. Sushi kõrvale serveeri mullita vett. Toidu ja vee sobitamisel lähtu sarnaste iseloomujoonte sobitamisest. Rammusamad, kompleksemad road tahavad iseloomukamat, jõulisemat vett. Kergemad, delikaatsemad road töötavad paremini rahulikuma veega. Road, mille kaaslaseks valiksid muidu näiteks Prosecco laadse kerge vahuveini sobituvad väikema mulliga veega.
Lisaks mullile on veel 2 eripära, millega vee puhul arvestama peab. TDS ehk total dissolved solids on mineraalainete sisalduse indikaator. Andes vihjeid vee maitse soolakuse ja suutunde taju kohta. Mida suurem on TDS number, seda jõulisema iseloomuga on vesi. Näiteks Fiji mullita vesi TDS on 160 kui San Pellegrino TDS on 1109.
pH tase näitab vee happelisust (hapu) või leeliselisust (mõru). Lähtudes oma veinialastest teadmistest oled kursis, et rasvased ja happesed road tahavad enda kõrvale happesemaid jooke. Sama kehtib ka vee puhul. San Pellegrino pH on 7.7, mis asetab joogi skaalal kergelt leeliseliste hulka. Perrier pH on aga 5.5 asetades antud vee pigem happelisemale poolele.
Järgmine kord, kui sõpradele õhtusööki valmistad üllata neid oma teadmistega veest ning serveeri iga käigu juurde täiuslik vesi. See tõstab su võõrustamise hinde uuele tasemele. Andes sulle võimaluse pakkuda külalistele midagi, mida nad arvatavasti kunagi varem kogenud ei ole.
Back to Top