Varasemast ajast jälgijad on juba avastanud minu mulli lembuse. Hea pudel šampanjat on kindlasti midagi, millest ma ära ei ütle, kuid mullide maailmas on veel nii palju enamat. Kohalik turg teeb eksperimenteerimise oma valiku kesisusega küll keerukaks, kuid see on hind olemaks sommeljee mitte veini maal.
Aus olles, ei ole olukord sugugi nii kole kui tunduda võiks. Avastamist jagub ja mida siin proovida ei saa, võib julgelt oma soovide listi kirja panna. Seega selle nädala teema on Prantsusmaa mull - kõik peale šampanja
Võiks ju arvata, et nii peen veinimaa nagu seda on Champagne regiooniga Prantsusmaa teeb üle kogu valduste suurepärast vahuveini. Kahjuks ei kipu see aga nii olema. On küll hulk hämmastavalt ägedaid erandeid - nii nagu kõigega siin elus - kuid enamus mullist kipub olema heal juhul keskpärane. Kuid samas lisab antud tõsiasi ainult avastamisrõõmu.
Aastakümneid on  Prantsusmaa erinevad alad teinud vahuveini marjadest, mille kvaliteet ei sobi nooblite vaiksete veinide valmistamiseks. Uskudes, et serveerimisel kasutatav jahedam temperatuur ja mullid aitavad kvaliteedi puudujääki peita. Võite ise eeldada, mis säherduse tegevuse tulemuseks on? Sellele vaatamata on riiulitelt võimalik leida ägedaid ja igati maitsmist väärt eksemplare - neid, mis rahakotti auku sisse ei tee.

Cremant de …

Põhimõtteliselt iga piirkond Prantsusmaal valmistab traditsioonilisel meetodil vahuveini. Ehk siis veini valmistatakse samal moel nagu toodetakse Champagne piirkonna suurkujusid. Teine fermentatsioon toimub pudelis, settel istub vein vähemalt 9 kuud, lisatakse liqueur tirage ja expedition, etc. Suurimaks erinevuseks on erinevates piirkondades kasutatavad marjade segud.

Cremant de Bourgogne kasutab Chardonnay, Pinot Noir, Aligote, Gamay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Melon de Bourgogne. Milles peaosa mängivad Pinot Noir ja Gamay.

Cremant de Bourdeaux pressib Semillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle, Ugni Blanc, Colombard, Cabernet Franc & Sauvingnon, Carmenere, Merlot, Malbec, Petit Verdot, Sauvignon Gris valgete vahuveinide tarbeks.
Rose valmib Cabernet Franc & Sauvignon, Carmenere, Merlot, Malbec, Petit Verdot.

Cremant de Loire kääritab segus minimaalselt 70% Chenin Blanc + Cabernet Franc & Sauvignon, Pineau d’Aunis, Pinot Noir, Chardonnay, Arbois, Grolleau Noir & Gris

Cremant d’Alsace valmistab valget vahuveini Pinot Blanc + Pinot Gris+Chardonnay. Lisades vahel ka Riesling, Auxerrois ja Pinot Noir. Rose mull on enamasti 100% Pinot Noir

Cremant de Die tuleb võimsast Rhone piirkonnast ja kasutab segus minimaalselt 55% Clairette + maksimum 10% Aligote + 5-10% Muscat a Petits Grains

Vahuveini sünnipaik toob meieni Cremant de Limoux, kus vlagde vahuveinid valmivad 40-70% Chardonnay + minimaalselt 20% Chenin Blanc + lisaks veel kuni 10% Mauzac.
Rose cuvee koosneb kuni 10% Pinot Nori. 40-70% Chardonnay + vähemalt 20% Chenin Blanc + kuni 10% Mauzac

Cremant de Jura pakub segu, millest vähemalt 50% Chardonnay + kuni 20% Pinot Noir ja Trousseau, millele lisatakse Savagnin ja Poulsard. Rose valmib Pinot Noir, Poulsard, Trousseau seguna.

Cremant de Savoie tehakse Jacquere, Altesse, Chasselas ja teiste kohalike marjade seguna.

Lisaks traditsioonilisel meetodil valmistatud Cremant vahuveinidele on veel hulgaliselt väiksemaid maitsmist ootavaid vahuveine. Otsi pudelilt Mousseux või Petillant silti koos kohanimedega näiteks naguGaillac, Anjou, Montlouis-sur-Loire, Saumur, Touraine, Vouveray, St-Peray või Seysell.

Kui soovid rohkem detaile maitsete või valiku kohta, anna aga julgelt märku. Abistan meeleldi.

Hääd mulli jahti!
Back to Top