Sombused sügisilmad panevad tahtest allumatult uusi maitseid otsima. Kipume suviselt kergete ja värskete nootide juures ümaramaks, keerukamaks ja põnevamaks minema. Kas novembri algusega oleks aeg punased lahti korkida? Eks see ole maitse küsimus, kuid head veini võib igal ajal nautida. Sel korral suunan sind veel valge veini riiuli juurde ja pakun mitmekülgseid maitseid.
Selle nädala lugemine on vürtsikate maitsete austajatele. Jõuliselt aromaatne vein, mis on Euroopas hinnatud juba aastasadu. Soovitan juua võimalikult noorena, sest siis on nooblil veinil veel hapet, mis aitab mesimagusa vürtsipommi paremini ära seedida.
Rõhun siis mitmendat korda magususele ja lopsakusele. Tegelikkuses võib Gewürtztraminer olla ka värskendavalt happene, kuid magus-vürtsised noodid jäävad. Vein on suurepäraseks kaaslaseks vürtsikate idamaiste roogade juurde. Olgu selleks siis India või Maroco põnevamad palad.
Serveerimisel arvesta umbes külmkapi temperatuuriga. Hea oleks jääda 7°C piiridesse. Dekanteerimist ega aereerimist vein otseselt ei vaja ning tarbimiseks vali klassikaline valge veini klaas.
Põnevamad eksemplarid Gewürtztraminerist leiad Prantsusmaa Alsace, Itaalia Alto Adige, Saksamaa, Kanada või USA riiulitelt. Maitses ja aroomis tervitavad sind lychee, roosi kroonlehed, greip, mandariin, ingver.

Kui oled juba vilunud Gewürtzi sõber võid katsetada hoopis sääraste veinidega nagu Muscat Blanc, Torrontes või Ungarist pärist Cserzegi Füszeres.
Muscat Blanc on Itaalias populaarne mari, mis annab aromaatseid, puuviljaseid valgeid, vahuveine ja ka dessertveine. Enamusele tuntud maitse Moscato d’Asti pudelist. Kuivema stiili veinid on suurepärased salatite, puuviljade ja sushi kõrvale, magusamad näited paarituvad kenasti mandlikoogi, juustu ja pähklitega. Maitses apelsinipuu õied, sidrun ja üleküpsenud pirn. Ägedad näited lisaks Itaaliale tulevad näiteks Kreekast ja Lõuna-Aafrikast.
Torrontes kodumaa on Argentiina. Sealne kuum kliima on veinile ka rohkelt iseloomu jaganud. Lõhnas magusust, maitses kuivust. See aromaatne valge on suurepäraseks kaaslaseks soolakate roogade, eksootiliste vürtside ja aromaatsete ürtide kõrvale. Maitses ja aroomis tervitavad sidrun, virsik, roosi kroonlehed, sidrunikoor ja kurereha.

Poodi lähed, siis vali miskit uut ;)

You may also like

Back to Top