Me kõik tunneme vähemalt üht inimest, kes nimetab veini veiniks. Inimest kelle jaoks vein on valge või punane. Enamik meist teab ka vähemalt üht, kes kipub peale iga sõõmu ülevoolavalt rääkima igast pisidetailist oma lonksus, mis pahatihti tekitab meis ebaadekvaatse tunde.
Mis oleks, kui ütlen et inimestena tajumegi maitseid erinevalt? Mõni ei tunnegi maitseid. Maitsete ja aroomide kogus, mida indiviidina eristada suudame tuleneb nii meid ümbritsevast keskknonnast kui geenidest.
Seega - milline maitsja sina oled?
Tundetu sell
(Ei, mitte emotsioonitu sitapea)
Siin grupis on inimeste keelel väiksem kogus maitsepungasid, nii umbes 15 väikese ala peale. Need isikud ei taju kas üldse või tajuvad mõrusust väga vähesel määral. Siia kuulub 10-25% kogu rahvastikust.
Nemad kipuvad olema isikud, kes joovad rõõmuga punaveine, mis enamusele meist suhu kõrbe tunde tekitavad.
Kas sulle meeldivad jõulised maitsed? Tugevalt vürtsikad toidud? Kastmed täis maitseid?
Kui vastasid kõigele jaatavalt, siis oled üks tundetu sell. Oma veiniarmastuse toetamiseks otsi baarist või poest tugevalt tanniinseid punaseid nagu Uue-Maailma Syrah või Cabernet Sauvignon. Valgetest katseta näiteks Uus-Meremaa pika tammelaagerdusega Chardonnayd või sukeldu dessertveinide maailma

Kuldne keskmine
Enamik inimestest jääb siia kategooriasse. 50-75% inimkonnast, kui täpsem olla. Maitsepungasid on neil pea 2x rohkem kui tundetutel, seega tajuvad nad mõrusust kenasti, kuid see ei häiri neid.
Tavapäraselt söövad nad kõike, jumaldavad maitsetega katsetamist, neid on lihtne võõrustada ning oskavad igast pakutust rõõmu tunda.
Parim osa kuldse keskmise juures? Nad võivad julgelt katsetada iga suvalise veiniga, mis nende teele ette satub.

Liigtundlikud
Tead sa kedagi, kes on toidu osas äärmiselt valiv? Kõik on kas liiga soolane, liiga piprane, liiga rasvane, liiga vürtsine. Ei saa seda ega teist süüa? 10-25% rahvastikust kuulub siia gruppi, omades keele väikesel osal üle 30 maitsepunga. Nende jaoks maitseb kõik äärmuslikult ja jõuliselt. Vürtsikate toitudega ei saa nad enamasti hästi läbi, tugevad tekstuurid häirivad ning äärmuslikud temperatuurid tekitavad negatiivseid emotsioone.
Olles liigtundlik tegelane, kuid soovides siiski oma armastust veini vastu süvendada soovitan alustada madala tanniinsusega punastest nagu Pinot Noir, magusamapoolsetest valgetest, näiteks Pinot Gris või suunduda dessertveini maailma.
Teades, milline maitsja sa oled muutub maitsemeelte arendamise ning degusteerimise oskuse parandamine lihtsamaks. Sundides end maitsma jooke, mis sulle negatiivseid emotsioone tekitavad aeglustad oma protsesse ning demotiveerid end tahtmatult. Alusta veinidest, mis sulle meeldivad ja kasva sealt edasi.
Oskuslik maitsmine on õpitav ja arendatav olenemata millisesse gruppi algselt kuulud. Olgem ausad aja jooksul ja kogemuse kasvades muutuvad ka maitseeelistused.

Oluline on protsessist rõõmu tunda.

You may also like

Back to Top