Kevad on alati uue ja huvitava katsetamise aeg. Nüüd, kus saatus annab kõigile suurepärase võimaluse senised väärtused üle vaadata ning eelistusi hinnata, on parim aeg teadlikult värskeid valikuid teha.
Kohalik veinimaailm on aastaid läbinud erineviad põnevaid trende. Olukordi, mis tekitasid tunde, et hetkel ainult seda juuaksegi. Viimasel suvel oli suureks massitrendiks Gin Toonik. Veini maailmas oleme näinud kõikvõimalikke eelistusi Prosecco hullusest, Rieslingu, Uus-Meremaa Sauvignon Blanci ja Pinot Noir või Kalifornia Chardonnay’ni.
Kõige tihedamad kõned, mida mulle tehakse on stiilis: “Kuule, ma olen siin veiniriiuli ääres ja ei suuda otsustada, mida osta. Mulle meeldib muidu see, aga tahaks midagi muud proovida.” Olgem ausad, riiulid näivad lõputud ning pahatihti kiputakse valikut tegema pudelil oleva pildi, mitte sisu järgi. Küll aga ei pea ses meeletus virvarris nina norgu laskma. 
Teinekord saad poodi minnes antud kirjatüki abimeheks kaasa võtta. Teeb poetiiru veidi lihtsamaks. Andes samas ka võimaluse võrdlemisi riskivabalt midagi uut proovida. ​​​​​​​
Populaarsete valikute põnevaid alternatiive

Prosecco
Populaarne Itaaliast pärit Glera marjast valminud vahuvein, mis pakub erineva jõulisuse ja magususega kihisevat. Enamasti tuntud kui kerge, puuviljase joogina, millel pole just ülearu tugevat hapet. Maitses õuna, melonit, pirni ja kooresust.
Proseccol on 5 erinevat kvaliteediklassi ning olenevalt maitseeelistustest võib sinu meelepärane kihisev olla naabri omast erinev.

Uue maitse jahil proovi
Cava - soovitatavalt lihtsam, jäta Reserva ja Gran Reserva esialgu veel riiulile. Leiad vahuveini või Hispaania riiulist. Maitses ja lõhnas tulevad esile ebaküdoonia, lime, kollane õun, kummel ja mandlid.
Cremant - Prantsusmaalt näiteks Alsace või Burgundia piirkonnast. Samuti võid põnevaid eksemplare leida näiteks Luxembourgist. Ninas ja keelel tulevad esile sidrun, valge virsik, valged kirsid, mandlid ja röstsai.
Sekt - Austrias ja Saksamaal populaarne Riesling viinamarjal põhinev kihisev iludus. Pakub maitsemeeltele laimi, rohelise õuna, mesilasvaha, jasmiini ja petrooli noote.

Pinot Grigio
Kes siis paari kevade tagust terrasside lemmikut ei mäletaks? Tuntud ka kui Pinot Gris või Grauburgunder. Ülemaailmselt populaarne Pinot Noir  viinamarja mutatsioon, mis peidab aroomis ja maitses keskmist happesust ja magusust ning kerget kehandit. Kirjeldamiseks sobivad valge virsik, sidrunikoor, muskusmeloni, toored mandlid ja purustatud kruusakivid.

Uue jahil proovi
Pinot Blanc - Tuntud ka Klevner või Weissburgunder nimega. Samuti Pinot Noir viinamarja mutatsioon. Pinot Grigio’le väga sarnane. Maitses ja aroomis tunned pirni, virsikut, tooreid mandleid, sidrunikoort ja kruusakildu.
Albarino aka Alvarinho - Hispaaniast pärit jõulise happe, kerge kehandiga värskendav valge. Maitses sidrunikoor, greip, melon, nektariin ja soolasus.
Verdicchio - Itaalia Le Marche piirkonna kergelt puuviljane valge. Maitses virsik, sidrunikreem, mandlikoor, õlisus ja soolakus.

Chardonnay
Maailma üks populaaremaid viinamarjasorte. Tuntud ka kui Chablis või Bourgogne Blanc. Mari, mis annab erinevas kliimas tuntavalt erinevaid veine, on ääretult mitmekülge ning omandab tammelaagerdusel veel põnevamaid maitseid. Aroomis tungivad esile kollane õun, tähtvili, ananass, vanilje ja või.
Üks nendest veinidest, mille puhul ennem alternatiive tasuks proovida sama marja erinevaid näiteid.

Uue jahil proovi
Prantsusmaa Chablis piirkonna veinid on tavapäraselt ilma vaadilaagerduseta, karged ja mineraalsed. Maitses ebaküdooniat, tähtvilja, laimikoort, valgeid lilli ja kriiti.
Santa Barbara Kalifornia piirkonna Chardonnay on tihti tunduvalt küpsemate nootide ning tammelaagerdusega valminud vein. Maitses üleküpsenud kollane õun, mahlane ananass, küpsenud sidrunikoor, koogipõhi ning muskaatpähkel.
Lääne-Austraalia pakub elegantse ja aromaatse stiiliga Chardonnayd. Hulk tootjaid segab tavaveini väikese osa vaadilaagerdusega veiniga, et tootele põnevust lisada. Iseloomulikud maitsed on valge virsik, mandariin, kuslapuu, vanilje ja sidrunikreem.
Viognier - Tuntud ka kui Condrieu. Rikkalikult õline ning põneva kehandiga valge. Aroom pakub mandariini, virsiku, mango, kuslapuu ning roosi noote.

Sauvignon Blanc
Uus-Meremaa Sauvignon Blanc haaras kohalikke veinisõpru tõelise tormina. Omanäolise maitsega, ürdiste nootidega elamusi pakkuv kaaslane. Kõrge hape ning põnevad maitsed nagu tikker, melon, greip, valge virsik ja passion teevad veinist paljude lemmiku. Tuntud ka kui Sancerre või Fume Blanc
Sarnaselt Chardonnayle tasub ka siin maitsmist alustada erinevate piirkodade Sauvignon Blancidest.

Uue jahil proovi
Prantsusmaa Loire piironna veinid kipuvad olema karged, ürdised, mineraalsed ning veidi suitsused. Piirkonna tuntuim näide on Sancerre. Maitses tunda laim, tikker, greipi, suitsusus ja kiltkivi.
Uus-Meremaa Marlborough piirkond pakub rohelisi troopilisi puuvilju nagu passion, kiivi, hernevõrsed, jasmiin ja üleküpsenud pirn.
Kalifornia põhjarannik kipub Sauvignon Blanci tihti Semillioniga segama. Pakkudes ka tammevaadilaagerdusega variante. Maitses valge virsik, matcha tee, sidrunhein, soolasus, leivasus ja võisus.
Grüner Veltliner - Austria tähtsaim vein on kõrge happe ja ürdise iseloomuga põnev maitsmine. Tunda kollast õuna, pirni, sparglit, valget pipart ja kivisust.
Vermentino - Sardiinia ja Toscana piirkondadest tuntud valge. Maitses laim, greip, roheline õun, mandlid ja nartsiss.
Chenin Blanc - Tuntud ka kui Steen või Pineau de la Loire. See jõulise happega iludus pakub maitses ebaküdoonia, kollase õuna, pirni, kummeli ja mee noote.
Verdejo - Hispaania Rueda piirkonna pärl. Maitse ja aroom pakuvad laimi, meloni, greibi, fenkoli ning valge virsiku kooslust.​​​​​​​
Pinot Noir
Maailma populaarseim kerge punavein on tuntud ka kui Spätburgunder. Maitses pakub see armastatu kirsi, vaarika, nelgi, seene ja vanilje hõngu. Sarnaselt Sauvignon Blancile ja Chardonnayle tasub ka selle staari proovimisel alternatiivide asemel alustada erinevatest maailmanurkadest.

Uue jahil proovi
Burgundia piirkonna Cote d’Or alalt tulevad kõige nooblimad eksemplarid, mis pakuvad elamust nii algajale kui kõige kapriissemale veinininale. Veinid on maalähedased, lillelõhnased ning tuntava happega. Tunda on seeni, jõhvikaid, ploomikastet, kommi ja hibiskust.
Kalifornia keskrannik annab pehmema happe ja magusamad viljad. Tunda on vaarikakastet, ploomi, püssirohtu, vaniljet ning vürtsisegu.
Gamay - marjane ja lilleline punane pakub madalamat hapet ning troopilisemaid vilju. Tunda granaatõuna, murakat, lillelisust, savi ja banaani.
Zweigelt - Austria enim istutatud punane sort pakub tõelist maitseelamust punase kirsi, vaarika, musta pipra, lagritsa ning šokolaadi näol.

Cabernet Sauvignon
Maailma tuntuim tummine punane on looduslik ristand Cabernet Franc ja Sauvignon Blanc vahel. Olemuselt jõuline, tanniinne, tugev - vahel isegi robustne. Vein mis tõstab maitses esile mustad kirsid, mustsõstra, seedri, vürtsid ja grafiidi. Populaarsetele sortidele omaselt tasub ka siin maitsmist alustada erinevatest piirkondadest ja alles seejärel alternatiive proovida.

Uue jahil proovi
Tšiili pakub tõeliselt tugeva kehandiga näiteid. Andes aroomis teed murakale, mustale kirsile, viigimarja moosile, vürtsidele ning rohelisele paprikale.
Kalifornia kuulsaimad näited tulevad Napa Valley’st, mille vulkaaniline pinnas lisab Cabernet Sauvignonile mineraalsemat karakterit. Maitses tunned mustsõstart, pliiatsitera, tubakast, murakat ja münti.
Lõuna-Austraalia veinid on marjased, julged ja suurepärases tasakaalus. Tuues maitses esile musta ploomi, valget pipart, sõstramoosi, šokolaadi ja loorberit.
Merlot - Suurepärane sordivein, mida kasutakse tihti ka erinevates segudes. Maitses kirsid, ploom, šokolaad, kuivatatud ürdid ja vanilje.
Carmenere - Ürdine ja kergema kehandiga punavein, mille maitses tulevad esile vaarikas, roheline paprika, must ploom, kaunpipar ja vanilje.
Nero D’Avola - Täidlane punavein Sitsiiliast, pakub elamust mustade kirsside, musta ploomi, lagritsa, tubaka ja chilli näol.
Cabernet Franc - Kõrgema happega punavein annab maitses vaarika, maasika, rohelise paprika, kruusakillu ning chilli noote.

Syrah
Tuntud ka kui Shiraz või Hermitage. Rikkalik, jõuline ja mehine punane. Igale vürtsi armastajale suurepärane valik. Maitses tulevad esile mustikad, ploom, piimašokolaad, tubakas, roheline pipar.
Siingi tasub paitsmist alustada erinevate piirkondade näidetest.
Uue jahil proovi
Lõuna-Austraalia annab maitsele murakamoosi, marjakoogi, valged lilled ja magusat tubakat.
Prantsusmaa Rhone piirkond pakub suurepäraseid näiteid Cote Rotie, Cornas, St-Joseph, Crozes-Hermitage ja Hermitage näol. Maitses tulevad esile ploom, must pipar, tubakaleht, peekon, grafiit.
Tšiili näited pakuvad puhtaid marjamaitseid, kõrgemat hapet ning lihtsamat joodavust. Maitses on tunda musta kirssi, tähtaniisi, grafiiti ja rohelist pipart.
Monastrell - Julge, suitsune ja tõeliselt tanniinne. Maitses murakas, must pipar, kakao, tubakas ja röstitud liha.

Hääd maitsmist!
Back to Top