Veini või tegelikkuses igasugu jookide maitsmise oluliseim aspekt on sinu võime tajuda lõhna. Hämmastav kas pole? Me oleme niivõrd harjunud arvama, et põhiline degustatsioonilt saadav sensatsioon tuleb maitsest meie suus, kui tegelikkuses pole maitsel ninata suurt väärtust. Ei usu? Pigista oma nina kinni ning hammusta õuna. Mis maitseid tunned? Lase nina lahti, nuusuta sama õuna ning hammusta uuesti. Tajud vahet?
Siin seisneb ka põhjus, miks tõsised veinisõbrad sulle tatise ninaga maitsmisele ilmudes mõrvarlikke pilke saadavad. Saan sinult nohu ja ei saa vähemalt nädalake teha seda mida armastan… veini nautida. Tead ju küll seda ütlust, et nohu möödub ravimata nädalaga ja ravides 7 päevaga.
Kui soovid oma lõhna ja maitsetaju parandada, õpi teadlikult oma nina kasutama. Kui ma algselt sommeljeede kooli läksin oli üheks kõige segadust tekitavamaks aspektiks detailide nimetamine veini lõhnas ja maitses. Tead ju küll, õun, kriit, sidrunikoor. Kas ta mõtleb nüüd mustsüstra marja või lehte? Kassipiss? Mida kuradit… miks peaks keegi üldse teadma, kuidas kassipiss maitseb? Selleks, et veini kirjeldamisel harjumuspärasest punane vs valge loogikast välja saada tuleb harjutada lõhnade identifitseerimist. Mida rohkem su aju erinevaid lõhnasid nimetama õpib, seda lihtsam on sul välja tuua detailseid aroome joogis.
Harjutamiseks nuusuta kõike enda ümber. Toiduaineid, mida õhtusöögi valmistamiseks kasutad. Puuviljaletil olevaid tooteid toidupoes. Taju sügisvihma lõhna või kuuma suvepäeva hoovihma tekitatud aroomi. Kas maasikas, mille ostsid poest oktoobris 2020 lõhnab samamoodi nagu maasikas, mida oma lapsepõlvest mäletad? Mis lõhnaga su koer on? Aga küünelakieemaldi? Kassi liivakast? Nimekiri jätkub, ükskõik millel su silm hetkel peatub, kuidas see asi lõhnab? Igal asjal meie elus on oma lõhn. Sulle arvatavasti meeldib sinu partneri lõhn? Kuidas seks lõhnab? Või paar äsja ostetud saapaid?
Hakates tajuma iga pisikese asja spetsiifilist lõhna, ürita seda sõnadega kirjeldada. Püüdes seda teha sunnid oma aju otsima kirjeldamiseks sarnaseid varem tajutud ning registreeritud lõhnasid. Seda tehes kinnitub uus lõhn ajusoppidesse ning järgmisel korral sama lõhna tundes on sel juba oma nimi. Nii leiame champagne pudelist brioch sai lõhna. Mitte sellepärast, et keegi oleks pudelisse magusat võist saia pistnud vaid sellepärast, et meil on antud lõhnaga seos ning aju ütlem “Ma tean seda lõhna, see on briosch”.
Nimed, mida erinevatele lõhnadele anname võivad inimeselt inimesele erineda. Võid olla kindel, et minu lapsepõlvest mäletatav maasikas, mis kasvas Pärnu lähedal minu vanaema aias lõhnas ja maitses teisiti, kui see maasikas, millega sina Tartu lähedal üles kasvasid. Säärane tõsiasi teeb degustatsioonidest igati subjektiivse kogemuse. Puuduvad õiged ja valed vastused. Mitte keegi ei saa öelda, et sa tunned lõhna valesti. Siit algavad arutelud ja leitakse ühine kesktee. Põhjus, miks maitsmisel päriselt iga oma meelega kohal olek ja keskendumine ning detailidesse süübimine teevad veinist tõelise elamuse.
Jah, ma tegin sulle just selgeks, et maitse ja lõhnataju arendamise eesmärgil ei ole vaja investeerida tuhandetesse pdelitesse veini. Hoia nina lahti ja mõistus terav!
Tunne maailma lõhna!